Waarom er in 2013 meer Nick (-Nackje)’s geboren zullen worden…

Recent las ik deze blogpost van doctoraatsstudente biostatistiek Hilary Parker. In haar post onderzoekt ze of het klopt dat haar voornaam een dalende populariteit kent. Dit zou het gevolg zijn van de slechte connotatie met de ex-First Lady van de USA. Haar analyse leidt tot grappige inzichten, onder ander dat veel nieuwgeborenen genoemd worden naar de Amerikaanse supersterren van het moment. Ik vroeg me af of we door de populariteit van voornamen te onderzoeken, we kunnen afleiden welke BV’s populairst zijn. Hier volgt het resultaat van mijn speurtocht.

Het belangrijkste ingrediënt voor zo’n analyse is uiteraard gevegens over de gekozen voornamen door de jaren heen. Google leidde me in eerste instantie naar het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS), maar daar kon ik enkel gegevens vinden van 2003 tot 2009. Kind en Gezin houdt blijkbaar ook een database bij van van de voornamen van de baby’s die bij hen worden ingeschreven en daar is data tot 2013 beschikbaar. En aangezien Kind en Gezin bij zowat alle pasgeborenen langs komt, vermoed ik dat hun data een voldoende betrouwbaar beeld zal geven (toch voor dit soort ludieke analyses).

Welke data kon ik zo verzamelen? Voor de jaren 2003 tot en met 2012 heb ik telkens de 100 populairste jongensnamen en 100 populairste meisjesnamen en het aantal keer dat elke naam gegeven werd in dat jaar. De top 10 van de namen over het voorbije decennium ziet er als volgt uit:

jongens:

Milan     Robbe     Wout      Kobe      Lars      Thomas     Senne     Lucas     Noah      Daan

meisjes:

Emma      Julie     Marie     Lotte     Lore      Amber     Louise   Elise     Laura     Noor

Dit soort lijstjes krijgen we elk jaar wel weer ergens te lezen en velen zullen dan ook niet opkijken van het feit dat Emma de populairste meisjesnaam is. Het interessante van de analyse van Hilary Parker was echter dat ze nagaat hoe de populariteit over de jaren evolueert. Kijken we bijvoorbeel naar de evolutie van de naam ‘Emma’, dan zien we dat de populariteit ervan duidelijk gedaald is de voorbije 10 jaar:

EmmaAfbeelding

Bovenstaande linkse grafiek geeft de evolutie weer van het percentage vrouwelijke baby’s die ‘Emma’ genoemd werden. Dus: in 2003 werd meer dan 7.5% van de vrouwelijke nieuwgeborenen ‘Emma’ genoemd, terwijl dit in 2012 nog ongeveer 4.5% is. De rechtse grafiek geeft de evolutie van de populariteit van de naam ‘Arthur’ weer. De populariteit van deze naam blijft vrij constant op 3%.

Op zich is dit allemaal niet echt wereldschokkend. Maar wat mij het meest interesseerde zijn de namen die plots erg populair worden en al even snel weer verdwijnen, ééndagsnamen als het ware. Twee voorbeelden van zulke namen zie je in de grafieken hieronder:

AfbeeldingAfbeelding

De vraag die elke nieuwsgierige mens zicht dan stelt bij het zien van zo’n kortdurende piek in populariteit is wat hiervoor de aanleiding geweest kan zijn…

Deze beide namen zullen bij heel wat mensen een belletje doen rinkelen. Zelf ken ik maar één ‘Bent’ en het is die van De Slimste Mens (pun intended). En inderdaad de piek in populariteit van de naam komt vlak na zijn deelname aan de Slimste Mens (eind 2009, begin 2010). Ook de populariteit van de naam Yanaika kan gelinkt worden aan de deelname van Yanaika Skrzyszkowiak, de latere Lady Chef of the Year, aan het eerste seizoen van Mijn Restaurant (2008).

Bij zowat elke ééndagsnaam die ik bekeek, kon ik (na wat googlen) een link leggen naar een Vlaamse Showbizzfiguur (het effect lijkt zich vooral voor te doen bij beoefenaars van het lichte entertainment). Voor zij die graag nog wat hun kennis van de Vlaamse media testen, onderaan deze post vind je nog wat voorbeelden van ééndagsnamen waaraan mogelijk een mediafiguur gelinkt kan worden (helemaal onderaan doe ik een suggestie qua mogelijke link).

We kunnen dus, net zoals in de analyse van Parker in de USA, een correlatie waarnemen tussen twee fenomenen, namelijk ‘airplay’ van een naam in de media en populariteit van die naam bij de nieuwgeborenen. En dus zou het best kunnen dat de komende maanden meer Nick (-Nackje)’s dan gewoonlijk geboren worden…

(Over de (mate van) causaliteit kan en wil ik hier geen uitspraken doen. Deze post is geen wetenschappelijk onderzoek, maar fun… Zij die graag wat verder neuzen in de data: hier is een linkje.)

AfbeeldingAfbeelding

       Enora -> So You Think You Can Dance 2010                                                     Stan -> Steracteur Sterartiest 2006

AfbeeldingAfbeelding

    Iluna -> Dochtertje van Stephanie Planckaert 2005                                                Milo -> De Wet volgens Milo 2005

AfbeeldingAfbeelding

        Oona -> So You Think You Can Dance 2009                                                      Timo -> Steracteur Sterartiest 2006

AfbeeldingZita -> dochter Koen Wouters (geboren 2004)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s