Over- of ondervertegenwoordiging van politieke partijen in ‘De Zevende Dag’

In een vorige post werd de over- of ondervertegenwoordiging van politieke partijen in ‘De Zevende Dag’ besproken. Meer specifiek hoe de onderliggende gegevens het beste gevisualiseerd kunnen worden. In een commentaar van Filip Van Laenen (@hoegin) op die blogpost werd geopperd dat het interessant zou zijn na te gaan of de waargenomen over- of ondervertegenwoordiging van de verschillende politieke partijen ‘significant’ is. En dit is precies wat ik in deze post wil nagaan.

De gegevens voor deze analyse komen uit een tweet van @hoegin (de gegevens heb ik niet geverifieerd):

7dagVoor elke politieke partij is er informatie over twee variabelen. Ten eerste: voor elke politieke partij de verkiezingsscore voor de kamer in 2010. Ten tweede: voor elke partij hoe vaak ze te gast was in De Zevende Dag tussen 1 september en 15 december 2013.

Groen CD&V Open Vld SP.A VB N-VA LDD PVDA
Verkiezingen 7.1% 17.6% 14% 15% 12.6% 28.2% 3.7% 1.3%
7dag (freq) 13 25 20 24 7 18 3 1
7dag (pct) 11.7% 22.5% 18.0% 21.6% 6.3% 16.2% 2.7% 0.9%

De laatste rij van de tabel bevat dezelfde informatie als de tweede rij, maar dan uitgedrukt als percentage. Vergelijken van de percentages (verkiezingen vs 7dag) leert dat de traditionele partijen plus Groen vaker te gast zijn in De Zevende Dag dan dat men op basis van hun verkiezingsuitslag zou verwachten. Het omgekeerde is waar voor de V-partijen. Maar is dit ‘statistisch significant’?

De hypothese die getest zal worden is: “voor een politieke partij is de kans om te gast te zijn in De Zevende Dag proportioneel tot de verkiezingsuitslag (Kamer, 2010) van die partij”.

Een Bayesiaanse methode (want ik ben geen voorstander van klassieke significantietoesten) om deze hypothese te testen is het dirichlet-multinomial model (met vage prior). Dit model gaat ervan uit dat elke partij een zekere kans heeft om uitgenodigd te worden in De Zevende Dag. Deze kans is onbekend en wordt geschat aan de hand van de waargenomen frequentie van gastoptredens.

Hieronder zie je het resultaat van de analyse. De groene curve (de posterior) geeft voor elke politieke partij weer wat de geschatte kans is om in De Zevende Dag te gast te zijn. Bijvoorbeeld, voor Groen is die kans met 95% zekerheid tussen ongeveer 0.06 en 0.17 (te zien aan de groene inkleuring, het zekerheidsinterval) en is die kans het grootst bij ongeveer 0.11. Voor CD&V is die kans met 95% zekerheid tussen ongeveer 0.12 en 0.29 en is die kans het grootst bij ongeveer 0.22.

De blauwe vertikale streep geeft weer wat het verkiezingsresultaat (Kamer, 2010) was. Wanneer deze streep buiten het groen ingekleurde interval valt, dan is het erg onwaarschijnlijk dat voor die partij de kans om in De Zevende Dag te gast te zijn proportioneel is tot het verkiezingsresultaat (Kamer, 2010). Bijvoorbeeld, voor PVDA is te zien dat deze waarde mooi binnen het groen ingekleurde gedeelte valt. Dit betekent dat voor PVDA de kans om in De Zevende Dag te gast te zijn in verhouding is tot hun verkiezingsresultaat.

postDe enige politieke partijen van wie het verkiezingsresultaat buiten het 95% zekerheidsinterval valt, zijn Vlaams Belang en NVA. Dit betekent dat voor deze partijen het buitengewoon onwaarschijnlijk is dat hun kans om in De Zevende Dag te gast te zijn in verhouding staat tot hun verkiezingsresultaat. En hoewel het verkiezingsresultaat van Groen en SP.A nog net binnen het 95% zekerheidsinterval ligt, is het ook voor die partijen eerder onwaarschijnlijk dat hun kans om in De Zevende Dag te gast te zijn in verhouding staat tot hun verkiezingsresultaat.

De hypothese “voor een politieke partij is de kans om te gast te zijn in De Zevende Dag proportioneel tot de verkiezingsuitslag (Kamer, 2010) van die partij” is dus heel erg onwaarschijnlijk. Er zijn sterke aanwijzingen dat sommige partijen over- of ondervertegenwoordigd zijn ten opzichte van hun verkiezingsresultaat.

De meer fundamentele vraag of het aantal gastoptredens van politieke partijen in De Zevende Dag in verhouding móet staan tot hun verkiezingsresultaat laat ik over aan de specialisten ter zake.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s