HLN statisticus onderschat kansen van Standard en Zulte-Wargem (licht).

Met nog twee speeldagen te gaan met elk 3 wedstrijden te spelen beginnen de kansen op winst en verlies stilletjesaan duidelijk te worden. HLN-statisticus Claude Henrot berekende dat Anderlecht zo’n 51.9% kans heeft op de titel, Brugge 37.6%, Luik 6.3% en Zulte-Waregem slechts 4.25%. Aangezien bij het HLN artikel ook een linkje stond naar het Excel bestand dat gebruikt werd voor de berekeningen, ging ik die eens gaan napluizen. En wat bleek: ik botste op een fout, maar anders dan wat ik verwachtte heeft die fout geen grote invoel op de winstkansen. Hieronder toch de correcte cijfers:

De redenering gaat als volgt:
Er zijn in totaal nog 6 wedstrijden te spelen en elke wedstrijd kan op 3 mogelijke manieren eindigen: thuisploeg wint, thuisploeg verliest of gelijkspel. Voor de 6 te spelen wedstrijden betekent dit 3 tot de macht 6, ofwel 729, aantal mogelijke uitkomsten.

Voor elk van die mogelijke uitkomsten kunnen we dan gaan berekenen tot welke puntenstand die zouden leiden. Zoals gekend leidt winst tot 3 punten, verlies geen punten en gelijkspel elke 1 punt. Op basis van deze mogelijke uitkomsten kunnen we dan de winnaar gaan bepalen. Bijkomende moeilijkheid is dat bij gelijke punten het team met de meeste gewonnen wedstrijden wint. Maar ook dat kan makkelijk berekend worden. Het resultaat is dan voor elk van de 729 mogelijke scenario’s 1 winnend team.

Tot slot moet dan berekend worden in hoeveel scenario’s elk team wint. Bijvoorbeeld, volgens deze redenering wint Anderlecht in 378 van de 729 scenario’s wat tot een winstkans van 51.9% leidt.

Echter, wat de HLN statisticus over het hoofd heeft gezien is dat niet elke wedstrijduitslag even waarschijnlijk is. Namelijk, de kans op een gelijkspel is heel wat kleiner dan de kans dat een van de twee ploegen wint. In de berekening van de totale kans zouden we hier rekening moeten mee houden. Bijvoorbeeld, het scenario dat elk van de komende 6 wedstrijden op een gelijkspel eindigt is heel wat kleiner dan de kans dat elke thuisploeg wint van de bezoekers.

Het Nederlandse statistische adviesbureau STATISTICOR heeft een onderzoek gedaan naar de kans op gelijkspel in het voetbal. Uit hun studie bleek dat bij teams van min of meer gelijke sterkte de kans op gelijkspel ongeveer 25% is (en bijgevolg is de kans dat een van beide teams wint ingeveer 75%).

Wanneer we hiermee rekening gaan houden dan komen we tot licht andere cijfers (eerlijk gezegd had ik de verschillen groter verwacht):

  1. Anderlecht: 51.2%
  2. Brugge: 36.8%
  3. Luik: 7.3%
  4. Zulte-Waregem: 4.7%

De verschillen zijn klein, de kansen van de underdogs worden er een ietsje groter van.

Advertenties

One thought on “HLN statisticus onderschat kansen van Standard en Zulte-Wargem (licht).

  1. Pingback: Kans op landstitel bedraagt 86% voor Anderlecht, 14% voor Standard | taptoe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s